BLOG

Stále in

25. október, 2015
Text Monika KRÁLOVÁ, Foto: Vladimír VAVREK, reportáž časopis PEKNÉ BÝVANIE 07/ 2010

Nadčasová / Moderná i po rokoch / Moderná vtedy i dnes

Asi ťažko by ste tejto mestskej vile hádali 63 rokov. Práve naopak, jej hmota, tvar a krivky pripomínajú modernú architektúru súčasnosti.

A predsa, jej vznik sa datuje do roku 1947. Ako jedna z prvých sa vtedy ocitla v slnečnom svahu na okraji mesta a ticho sledovala jeho rast. Priestranná stavba v duchu funkcionalizmu je dnes súčasťou husto zastavanej štvrti neďaleko centra. Ideálne osadenie do svahu, jednoduchosť línií, čisté formy a premyslená koncepcia z nej po rekonštrukcii umožnili vytvoriť pohodlné a príjemné bývanie s vymoženosťami dnešnej doby.

Rodinné dedičstvo

Riešenie vlastného bývania postavilo nášho hostiteľa pred dilemu: Investovať do kúpy nového bytu

a definitívne sa osamostatniť od rodiny alebo sa pustiť do náročnej rekonštrukcie rodičovského sídla ? Po dlhšom váhaní sa rozhodol pre druhú alternatívu. V jej prospech hovorili blízky vzťah k domu a jeho vybaveniu, v ktorom vyrástol a tiež to, že veľkosť stavby dovolila vytvoriť tri samostatné bytové jednotky pre jednotlivých členov rodiny. Najvyššiu položenú, s veľkorysou terasou a krásnym výhľadom, dnes obýva otec, najnižšia patrí bratovi. My sme navštívili strednú časť kde býva náš hostiteľ s priateľkou.

Tiene minulosti

Vilu nechal postaviť starý otec pána domáceho. Prizvaný architekt osadil stavbu do svahu a voči svetový stranám tak, ako to dnes odporúčajú príručky pre stavbu pasívnych domov. Dlhý rad okien z južnej strany poskytuje maximum svetelného pôžitku a v zime i tepelné zisky. Naopak severná fasáda so vstupom má presklených plôch skromne. Veľkorysé podpivničenie ponúkalo prevádzkové a technické zázemie, suterén byt pre domovníka so samostatným vchodom. Prízemie tvorila denná spoločenská zóna zastúpená priestrannou pracovňou, obývačkou a jedálňou. Poschodiu vládla nočná zóna so spálňou a netradične veľkorysou kúpeľňou. Vila mala na svoju dobu i niekoľko nevídaných technických vymožeností, ako sprchový kút z farebných sklenených panelov hneď s niekoľkými sprchovacími tryskami, či podlahové vykurovanie. Stavba sa dočkala kolaudácie. Zostávalo dokončiť niekoľko detailov a záhradu. Zdalo sa, že pohodlnému bývaniu nebude stáť nič v ceste. Omyl. Do osudu majiteľov zasiahol politický zvrat v roku 1948. Úrady vilu zabavili, priestory v dome označili za nadbytočné a k rodine starého otca pribudli ďalší nájomníci. Hoci bola dlhodobo obývaná, postupne chátrala. Najväčším problémom bolo časté zatekanie zo strechy a terás, zle tesniace okná a dožívajúce rozvody.

Stavebné zásahy

Pán domáci nechcel rekonštruovať postupne a po častiach. Ako sám povedal, radšej na istý čas poriadne zatne zuby a urobí to poriadne, aby si potom mohol bývanie dlhé roky už len vychutnávať .

A podarilo sa. Poďme však po poriadku. Delenie vily na tri byty si vyžiadalo stavebné zásahy v podobe prístavby na koloch, pridania vstupného dverového otvoru a zmien vnútornej dispozície. Majiteľ si kvôli nim prizval na pomoc architektku Gabrielu Fukatschovú z architektonického ateliéru Modulor. Požiadavkou bolo zachovať funkcionalistický ráz stavby. Tvar a uloženie okien na novej vysadenej fasáde kopíruje pôvodný stav. Zväčšením hmoty stavby pribudli zo severnej a južnej strany okenné otvory. Okrem samotnej prístavby sa opráv dočkala plochá strecha a terasy, nové sú všetky rozvody, vnútorné i vonkajšie omietky, okná s izolačným trojsklom, zábradlia, dlažby i plot. Každý byt má samostatné kúrenie. Pôvodné kotly na uhlie vystriedali plynové kotle a prichystaný je i solárny ohrev vody.

Premeny interiéru

Pôvodná denná zóna sa menila na samostatný byt, čo si vyžiadalo iné funkčné usporiadanie miestností. Pracovňu starého otca s veľkou drevenou knižnicou nahradila komfortná kuchyňa s jedálňou. Z kuchyne, orientovanej na sever, sa stala obľúbená pracovňa domáceho pána, z bývalej jedálne detská izba, zo špajze denná kúpeľňa. Iba obývačka zostala na pôvodnom mieste. Vďaka prístavbe pribudla spálňa a priestranná kúpeľňa.

Za zmienku stoja aj zachované prvky interiéru, ako dubové parkety s vkladanou exotickou drevinou, sklenená výplň dvier s leptanými a brúsenými motívmi, krb či historické obrazy.

Rekonštrukcia napredovala závideniahodnou rýchlosťou. Na stavbe sa niekedy naraz stretlo aj dvadsať pracovníkov. Prví majstri sa objavili v druhej polovici mája, a 23. decembra sa domáci sťahovali. Mladý pár mohol Vianoce osláviť spoločne a v novom.

Komunikácia s majiteľom prebiehala veľmi dobre. Dôležité pre mňa bolo vedieť, že chce zachovať pôvodný funkcionalistický ráz vily. Pri návrhoch sme nepostupovali prísne, z interiéru a z materiálov cítiť aj dnešnú dobu. Spájali sme odkazy minulosti s názormi a potrebami majiteľov.

Pri rekonštrukcii sa často stretávame s tým, že niektoré stavebné detaily, ktoré sa nedajú odstrániť zavadzajú či inak nevyhovujú. Zaujímavosťou však je, že práve tieto naoko nedostatky nás privedú k zaujímavému nápadu, ktorý sa rozvinie do originálneho riešenia. Príkladom v tomto interiéri je abstraktná líniová kresba na stene chodby, ku ktorej nás priviedol existujúci schodík a prítomné dvere. Schodík a dvere vystužili šírku a línie medzier. Ostatné medzery sú násobkom prvého rozmeru.

Pl.

Ing. arch. Gabriela Fukatschová