BLOG

Dizajn je ich hobby

25. október, 2015
Monika KRÁLOVÁ, Foto: Vladimír VAVREK

Účelnosť na prvom mieste / V duchu minimalizmu

Mladý manželský pár mal od začiatku veľmi jasnú predstavu o interiéri ich budúceho bývania. Chvíľu však trvalo, kým k vysnívanému vnútru našli i vhodný “obal”.

Vymeniť relatívne pohodlné panelákové bývanie za vlastný kus priestoru ich lákalo najmä z dvoch dôvodov. Chceli si dopriať viac súkromia a záhradu. Tá je totiž pri malých deťoch na nezaplatenie.

Od predstavy k realite

Rozrastajúca sa rodinka urýchlila rozhodnutie stavať . Avšak len samotné hľadanie pozemku trvalo takmer dva roky. Vedeli, že sa chcú vyhnúť novovznikajúcim satelitom, kde by sa kvôli pokračujúcej výstavbe pokoja tak ľahko nedočali. Lákala ich zastavaná časť mesta s fungujúcou infrašruktúrou. Pošťastilo sa. Poniž pozemka v tichej okrajovej švrti s výľadom na blízke chrbáty hôr tečie dokonca potôčk.

Vyhranený štýl

Trendy v bývaní sledovali mladí manželia vo voľnom čase niekoľko rokov. Aj vďaka tomu nadobudla predstava o interiéri jasnejšie kontúry. Z rôznych štýlov si obľúbili minimalizmus. Cenia si na ňom najmä nadčasovosť účelnosť a čistotu línií. Vonkajšu podobu domu hľadali v katalógoch. Klasika so sedlovými strechami neodrážala ich cítenie. Nakoniec však predsa medzi nimi jeden netypický projekt objavili. Dve na seba priečne orientované kubistické hmoty, pultové strechy a ich obľúbená biela farba si ich získali na prvý pohľad. Keďže im nevyhovovala vnútorná dispozícia, s požiadavkou zmeny oslovili priamo autorku projektu, architektu Gabrielu Fukatschovú. Pre obe strany bolo príjemné zistenie, že čo sa týka architektúry, vysielajú na rovnakej vlnovej dĺžke. K výslednej podobe dispozície dospeli po mnohýh konzultáciách, pri ktorých zvažovali niekoľko variantov. Požiadavkou bolo i zakomponovať stenu z pohľadového betónu. Avšak výber nábytku, svietidiel či obkladov zostal v rukách majitelov.

O teplo sa v zime stará plynový kondenzačný kotol napojený na podlahové kúrenie a teplovzdušné konvektory umiestnené pri oknách.

Biela v prevahe

Biela farba prevláda zvonka i zvnútra, čím podčiarkuje koncepciu minimalizmu. Nevyhla sa dokonca ani podlahe, ktorej hladký a lesklý povrch dosiahli nezvyčajnou voľbou priemyselnej epoxidovej stierky. Zmes bola liata priamo na mieste použitím špeciálnej technológie.

Ako to už býva, prízemie tvorí dennú spoločenskú zónu. Po vstupe sa z ľavej strany otvorí monopriestor kuchyne s jedálňu a obývačkou. Veľké presklenia pridávajú na pocite priestrannosti a nechávajú vstupovať záhradu dovnútra, ako jeden z podstatných interiérových prvkov. Spoza kuchynského ostrovčeka má pani domáca prehľad o dianí v celej miestnosti a zároveň upokojujúci výhľad do záhrady.

Napravo od vchodu vedie chodba popri kúpeľni a šatni do detskej izby. Pre budúceho školáka je to ideálne zvolené miesto. Hneď ako príde domov zo školy, zloží sa a veľkými presklenenými dverami môže pokračovať na záhradu.

Na poschodí

Stena z pohľadového betónu mätie mnohých návševníkov, ktorí ju považujú sa nedokončenú. Tvorí pozadie schodisku kotvenému priamo do steny. O bezpečnosť sa stará umelecky poňaté zábradlie, ktoré navrhol majiteľ . Prvky z ohýbanej vrstvenej preglejky vzdávajú rešekt šandinávskej dizajnérskej škole tridsiatych rokov minulého storoča. Nočnú zónu reprezentuje striedmo zariadená spálňa. Okrem nej tu nájdete druhú detskú izbu, šatník a kúpeľňu. Zaujímavosťou sú až dva balkóny. Aj keď niektorí ich funkciu v rodinnom dome zaznávajú, sú veľmi dôležitou súčasťou vonkajšeho architektonického výrazu celého domu. Balkón vystupujúci z fasády opticky vyvažuje hmoty stavby. Ten druhý intímnejší, ponúka výhľad aj na vstupnú stranu a hory.